2016 Excel Christmas Party!

Excel celebrated Christmas in a Winter Wonderland last Friday. Our employees enjoyed food, drinks and the Bluewater Kings Band at this year’s Christmas Party held at Whispering Springs. A special thank you to Cover it with Class and Matt’s DJ Service for helping us put together the perfect party and perfect atmosphere at this beautiful venue!

 

Excel Designs “Light Wall” For New Building Addition

Excel is nearing completion of their new building addition which will add 40 additional workstations and a new front entrance.  As part of the new space, the design team looked for ways to showcase different design abilities within the firm.  Of particular interest to the interiors team was the transition between the two-story lobby and the existing 6’ wide corridor.

“A 6’ corridor can feel less than gracious when paired with an immense volume of lobby space.  We needed to find a way to make the transition itself into an experience,” says interior designer, Kallie Ogi.

Although the walls needed to be a funnel shape in order to meet up with the existing 6’ corridor, the structural team was able preserve a larger ceiling volume at first floor through a series of steel beams.  This allowed one section of wall, approximately 30’ long, to stand independent and detach from the ceiling.

“This wall, completely independent of any structure, was a perfect place to create something imaginative,” says Ned Derksen, one of the architects working on the project.

The interiors team identified the following characteristics they wanted the final solution to incorporate:

  • Bright color, including orange from the Excel logo
  • Unique texture, something not seen before
  • A source of light on or within the wall
  • An experience of gradient and flow across the length of the wall to draw a person into the 6’ corridor
  • Sound absorptive properties to help keep the lobby quiet

“It was the functional goal of having a sound absorptive wall that really gave us direction.   The desire for the wall to absorb sound led us to look at the acoustic metal roof deck and wonder: Hmmmm….what would that product look like standing vertical?” says project manager, Jonathan Brinkley.

Using laser-cut acrylic rectangles for color, the team went through multiple iterations to design stainless steel offsets, fasteners and eventually custom fiber-optic terminations to make the ‘Light Wall’ a reality.

Pictured above are the design team members and the mockup they constructed.  The full Light Wall is under construction by general contractor Miron Construction.  Excel employees will attach the shapes and terminate the fiber-optic lights just after Christmas.

ICSC New York National Deal Making

We’re at the ICSC New York National Deal Making conference at the Javits Center in New York, NY today – be sure to stop by our booth and meet Jay Johnson, the head of our Architectural Retail department!

To learn more about the conference, click here: http://www.icsc.org/events-and-programs/details/new-york-national-conference4

20161205_083508-2